Uprava za nauku i obrazovanje na seminaru sa vjeroučiteljima

U organizaciji Uprave za nauku i obrazovanje i Mostarskog muftijstva u subotu je u Mostaru održano savjetovanje o vjeronauci. Savjetovanju su, osim vjeroučitelja s područja Muftijstva, prisustvovali glavni imami, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i zamjenik reisu-l-uleme i v.d. direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta mr. Husein ef. Smajić. Cilj savjetovanja, kako je naglašeno u uvodnim izlaganjima, je sagledavanje učinaka, dometa, realizacije i izazova s kojima se susreću vjeroučitelji i imami u procesu realizacije nastavnog plana i programa vjeronauke u osnovnim i srednjim školama. Mostarski muftija Salem ef. Dedović podsjetio je kako dinamična životna kretanja nameću potrebu da se propituju suodnosi između ljudskog duha i djelovanja i da se sagledavaju u kontekstu promjenjivih društvenih, političkih, kulturnih i svih drugih prilika. „To je jedna pozitivan pristup kojim se i mi kroz ovaj seminar rukovodim da sagledamo sagledamo poziciju, mogućnosti i perspektive na realizaciji vjeroučitelj imam, i na realizaciji škola, učionica, džemati zajednica. Moramo propitivati kvalitet te saradnje. Moramo objektivno i kritički sagledavati pojave gdje taj nivo saradnje nije na nivou i gdje ga treba učvršćivati kako bi bio konstanta u međusobnim relacijama“, kazao je muftija, ukazavši pri tom na počasi s kojima se susreće naša omladina, i na opasnosti vaninstuicionalnog vjerska organizovanja. Zaključio je da svi uposlenici moraju imati jedinstven stav i odnos prema tim pojavama i od strane imama i vjeroučitelja i muderisa u medresama, jer se ne smije bježati od problema i izazova. „Data nam je mogućnost u slobodi da imamo vjeronaučni proces u javnoj sferi, u državnim školama. Vjeroučitelji su dio sistema Islamske zajednice dio njenog projekta i njene misije“, na kraju je kazao muftija.
Zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić i v.d. direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH podsjetio je da su slični seminari održani sa vjeroučiteljima u svim muftijstvima posebno komentirajući pri tom ambijent u kojem se realizira nastava na području manjeg BH entiteta. „Kada je u pitanju uređenje školstva na području Hercegovine sve dok postoje dvije škole pod jednim krovom mi ćemo to smatrati diskriminacijom. Međutim, moram kazati da mi moramo imati i voditi međureligijski dijalog sa predstavnicima drugih vjerskih zajednica. Bosanskohercegovački muslimani su uvijek bili tolerantni prema drugim i drugačijima, kada je u pitanju vjera, kultura i jezik. Na kraju krajeva to nas uči islam. Mi faktički samo provodimo ono što nas islam uči“, istakao je Smajić. On je kazao da nije dobro da se na bilo koji način diskriminiraju učenici drugih svjetonazora, po bilo kojem osnovu u sredinama u kojima su Bošnjaci većina. Podsjetio je da su okolnosti u kojima se realizira nastava vjeronauke ili nastava u mektebima kud ikamo povoljniji od ambijenta koji je vladao skoro čitavo prošlo stoljeće. Govoreći o ulozi vjeroučitelja u nastavnom procesu direktor Smajić upozorio je prisutne da zadrže potreban nivo dostojanstveno i u pitanjima očuvanja digniteta nastavnog predmeta vjeronauke i u međusobnom odnosu sa ostalim nastavnicima u školama, roditeljima i učenicima.
U radnom dijelu seminara o temi „Vjeroučitelj kao spona dva sistema“ govorio je dr. Nezir Halilivoć šef Odjela za vjeronauku, o primjerima kvalitetne saradnje Medžlisa Islamske zajednice i vjeroučitelja govorili su Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar i Ibro ef. Eminović vjeroučitelj IV Osnovne škole u Mostaru. Prije diskusija i same evaluacije rezultata seminara održana je i tematska radionica o mogućnostima podizanja kvalitete saradnje sa nadležnim Medžlisom IZ-e.

izvor: http://www.miz-mostar.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *