Hutba – 13.07.2018

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Hutba v.d. Glavnog imama Adem ef. Šute, povodom godišnjice zločina nad muslimanima Bošnjacima na području Medžlisa I.Z. Čapljina (13. Juli 2018.)

Hvala i zahvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova.  Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve sljedbenike dini islama.

Braćo i sestre,

U jednom arapskom stihu pjesnik kaže: „ Onaj ko razmišlja, o onome što se dešava oko njega, u svemu će naći ibret i izvući pouku.“

Dvadeset tri godine nakon genocida u Srebrenici.                                                                                                                Dvadeset pet godina nakon svih zločina na prostoru naše Općine Čapljina, kada su pripadnici HV i HVO – a,  proveli kampanju masovnog hapšenja muškaraca Bošnjaka – muslimana i odvođenja u logore smrti; Dretelj, Gabela, Ljubuški, Heliodrom i drugi. Deportovanje žena, djece i staraca u Silos u Čapljini ili na teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Ubistva civila, hapšenje 12 muškaraca muslimana na Bivoljem Brdu, koje su mučki na pravdi Boga ubili, a tijela spalili i zakopali u jamu starog rudnika, što je i u haškom tribunalu potvrđeno i okarakterisano kao zločin i uvršteno u presudu za hrvatski udruženi zločinački poduhvat, s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Spaljivanje kuća, pljačkanje imovine, spaljivanje i rušenje džamija, sve to i još mnogo više i mračnije nego se može izreći u jednoj hutbi, ni krivim niti dužnim Bošnjacima Čapljine, pripremili su i realizovali pripadnici raznih vojnih i paravojnih jedinica hrvatske vojske i HVO-a.

Dvadeset tri godine nakon završetka agresije na našu domovinu, mi smo s jedne strane tužni, s druge strane ponosni. Tužni smo zbog svakog insana koji nije među nama, zbog svakog šehida. Ponosni smo kao narod, jer naše usmjerenje nije bilo činiti genocid ni zločin, i to nam se ne može pripisati. Mi nismo rušili crkve, pripadnici armije BIH su bili gazije koji su poštovali svetost svakog čovjeka i bogomolje.

Nama Bošnjacima muslimanima, mjesec Juli je veliki ibret, lekcija. I zbog Srebrenice, i zbog logora, i ubijanja, i progona, i zločina na Bivoljem Brdu, zbog svega što nam se dešavalo u krvavom piru iz perioda 92. – 95. godine., a posebno mjeseca Jula 93’.

Mi moramo u ovim danima razmišljati o onim elementima koje je Gospodar dao nama da ih imamo, elementi koji su isključivo do nas.  Gospodar je to nama povjerio, a najbolji sinovi i kćeri naše domovine dali su svoje živote na putu očuvanja tih elemenata. Jesmo li dovoljno jaki, jesmo li obrazovani, jedinstveni, volimo li jedni druge, pomažemo li jedni drugima dovoljno!?

Sva naša stradanja su nama lekcija, lekcija po pitanju pouzdanja, povjerenja, po pitanju naših odnosa. Ovo je posebna prilika da vidimo koliko su elementi šehida i gazija prisutni u nama, da li učimo, da li radimo ili sjedimo i naklapamo!?

Spremamo li našu djecu da budu ponosni građani ove države ili ćemo pustiti da drugi odlučuju za nas kao i 93’, pa ćemo onda njih kriviti „Bože moj oni su nam krivi!“ Niko čovjeku ne može biti veći dušmanin kao on sam sebi, dušmanin je jak onoliko koliko si ti slab, koliko smo mi kao džemat slabi.

Zato vas ovom prilikom podsjećam na Kur'anski ajet koji je pretpostavka da naša zajednica opstane i ostane na svojim nogama, i da budemo od sretnih na oba svijeta. Kaže Allah dž.š.: „O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha budite svjesni, da biste postigli ono što želite! (Ali Imran, 200).

Prvi uslov za uspjeh u životu i radu jeste da budemo strpljivi, te da jedni drugima strpljivost preporučujemo u svakom dobru kojeg činimo, za sebe i za zajednicu, za naše bolje sutra.

Dalje kaže Gospodar : „ i na granicama bdijte“. Uzmimo sebi u obavezu nešto čime ćemo bdijeti nad zajednicom i čuvati je.

Svako mjesto odakle dušmanin može napasti, izaberi gdje ćeš stražariti na Božijem putu, to može biti ekonomija, otvaranje radnih mjesta, politika, čuvanje džamije dolaskom makar na džummu namaz, stipendiranje djece u školi ili opremanje mekteba i džamije, šta god odabereš – odaberi i bdij.

Sehl b. S'ad Es S'adij prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi we sellem,: „Bdjeti samo jedan dan na Allahovom putu, bolje je od čitavog dunjaluka i onoga što se na njemu nalazi. (Buharija i Muslim) Završava Gospodar : i Allaha budite svjesni, da biste postigli ono što želite!“ Onaj ko ima ove osobine individualno, kada smo strpljivi i kada preporučujemo strpljenje drugima, i kada bdijemo na Božijem putu svjesno u ime Allaha, i ona zajednica koja ima ove osobine, ima Allahovu garanciju da će uspjeti.

Molim Gospodara da imamo ove osobine, individualno i kao zajednica. Najveća obaveza danas, nakon obaveze džumma namaza, jeste zijaret Lokvama na mevlud i hatmu šehidima, danas poslije ikindije namaza.

Najveća obaveza Bošnjaku muslimanu u Ponedjeljak 16.07.  u 19 sati je zijaret šehidima Bivoljeg Brda, na lokalitet Šošini dolovi, na jamu nekadašnjeg rudnika boksita, gdje je počinjen stravican zločin.

Ove godine je pored uobičajenog programa planirano i svečano otvorenje novoizgrađenog šehidskog spomen obilježja.

Molimo Te Gospodaru da sve naše šehide džennetom nagradiš. Strpljivošću njihove porodice i nas ojačaš. Molim Te Gospodaru da budemo od onih insana koji su Tebi poslušni, koji uzimaju pouku iz prošlih i današnjih lekcija, te iste prenose na generacije koje dolaze. AMIN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *