Hutba povodom obilježavanja 20 godišnjice od povratka Bošnjaka muslimana na prostore općine Čapljina, Medžlisa IZ. Čapljina

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Hutba v.d. glavnog imama Adem ef. Šute, povodom obilježavanja 20 godišnjice od povratka Bošnjaka muslimana na prostore općine Čapljina, Medžlisa IZ. Čapljina. Čapljina (17.avgust 2018).

Hvala i zahvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve sljedbenike dini islama.
Braćo i sestre,
„O Mekko, znam da si od Allahove zemlje najbolje mjesto i Njemu najdraže mjesto! Da me stanovnici tvoji nisu istjerali, ja zaista ne bih izašao!“ , govorio je Muhammed as. dok je izlazio iz Mekke prilikom hidžre, suznim očima gledajući u svoj grad, u svoj dom! Isto onako kako su mnogi od Bošnjaka i Bošnjakinja gledali na svoja rodna mjesta, onako kako muhadžiri ummeta islama u savremenom dobu gledaju, tako je i Resulullah gledao na Mekku!
Voliti svoj dom znači voliti svoju domovinu, a isto tako voliti svoju domovinu znači voliti svoj dom, to je jedno.
Ove godine obilježavamo 20 godina od povratka na prostore našega medžlisa i šire, zato je i ova današnja hutba na temu povratka
Svi ste vi bajraktari povratka i danas je nakon 20 godina u vašim rukama najvrijedniji bajrak, bajrak povratka. Uvijek su prvaci posebno vrijedni, oni koji su prvi imaju zlatne medalje, vaše medalje su vrijednost za sve nas.
Na vašem djelu, na vašoj velikoj hrabrosti začeo se povratak u BIH i ništa tako poslije odbrane od agresije nije bilo značajno i nije učvrstilo temelje naše države.
Gospodar kaže: „O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite!“ (Ali Imran, 200).
Vi ste se nakon progona prvo strpili, a čim je bilo moguće, potrudili se, bili ste izdržljivi i sve prepreke nadvladali.
U ajetu se dalje kaže „na granicama bdijte“ i vi ste se vratili ovdje da na granicama svoga prava, svoga topraka bdijete, ovo je naša granica ovdje, granica našeg dobra koje smo naslijedili, od babe, dede i sa velikim entuzijazmom želimo da to predamo mlađima.
I to što bdijemo, što smo strpljivi, izdržljivi to je za naše dobro, u tome je naš spas „bićete spašeni na tom putu, vaše strpljivosti i izdržljivosti i bdijenja nad vašim interesima, vi ćete postići ono što želite“, to je poruka Allaha uzvišenog, vi ćete postići ono što želite.
Naravno, na putu povratka, nosila nas je velika želja, ali nije nas ta želja na krilima donijela, nije dovoljna samo želja, moramo biti strpljivi i izdržljivi, vrijedni, spremni da se trudimo i borimo i tako smo mi ostvarili svoju želju. To je tako veliki primjer svakome, i za komšiluk i šire i dalje.
Naš put povratka bio je težak, bilo je osporavanja, zabrana, bilo je krvi, ubijen je naš džematlija, povratnik Adem Muminagić, bilo je kamenovanja autobusa, automobila, ljudi, sve se pokušalo da se zaustavi jedan prirodan tok života, to nije moguće zaustaviti!
Sjećamo se danas kako je odjekivala ta poruka o našem povratku u Čapljinu, na Dubravsku visoravan, nema niko ko nije prije 20 godina čuo i zapamtio kako su se hrabri bošnjaci; muško i žensko, staro i mlado, borili da se vrate svom domu, zato što vole svoj dom.
Zato smo s velikim poštovanjem organizovali projekat „Dani povratka – 20 godina od povratka“, da ljudima iskažemo poštovanje i priznanje, da vam se zahvalimo na vašem velikom djelu i za vas i za nas, za našu djecu i naše potomke, za našu vjeru i za našu zemlju, sve to činimo radi našeg i općeg dobra, mi nismo ljudi koji osporavaju bilo kome drugome ono što mu pripada i mi to nikada nećemo raditi.
Zato je prisjećanje, evo nakon 20.godina na povratak, na ono što su Bošnjaci primjerom pokazali jako važno, kroz to mi obnavljamo našu snagu, svoje samopouzdanje, ponekad nam toga ponestane, zato je važno da se prisjetimo, kako je bilo prije 20 godina, a kako je danas. Zato moramo imati dosta optimizma, dosta vjere i povjerenja jedni u druge i zajedno sve što je na našem putu možemo postići, uz Allahovu pomoć.
Gradimo džemate, pomažimo jedni drugima, džematlija je onaj koji gradi džemat, koji pomaže brata, to je radost života u svakome danu.
Manifestacija „Dani povratka – 20 godina od povratka“ , otvorena je 18. aprila u Tasovčićima, učenjem fatihe pred dušu rah. Ademu Muminagiću, našem džematliji, povratniku koji je mučki ubijen 2. Oktobra 1998. godine.
Isti dan, poslije podne namaza, na Ševaš Njivama gdje se i desio prvi povratak i klanjala prva džuma namaz, u kući Šabanović Osmana proučen je mevlud.
Bili smo 21.04. na Domanovićima, sa našim najmlađima, obilježili smo „ 20 godina povratka“ sportskim takmičenjima. U koordinaciji sa osnovnom školom „Čapljina“ organizovali smo takmičenje literarnih i likovnih radova na temu povratka.
26.4. U Počitelju, u okviru manifestacija „Dani džemata i džamija“ u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Dana mevluda i zikra u organizaciji Mostarskog muftijstva, prezentovan je rad medžlisa kroz tribinu na kojoj su učestvovali: direktor Uprave za vjerske poslove pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija Mostarski mr. Salem ef. Dedoviću, v.d. glavni imam Adem ef. Šuta. Prikazan je i film o povratku.
28.04. u Sali K.U.D -a na Bivoljem Brdu imali smo izložbu fotografija mr. Aldina Boškaila na temu povratka, film o povratku i tribinu, što je ujedno bio i završni program u okviru prvog dijela manifestacije.
Zajedno! Svi zajedno, sve ono s čime raspolažemo u ovome trenutku: 500 stotina djece i omladine, više od 4 hiljade članova islamske zajednice koji očekuju i traže da im se svakom ponaosob posveti, s pravom! Svaka duša nam je prevažna, svaki čovjek, svako djete nam je važno, svaka institucija i svaka organizacija bez izuzetka, da zajedno gradimo, da zajedno trasiramo put ka boljem sutra!
Tome u prilog svjedoči i ova manifestacija, koju realizuju : MIZ Čapljina, BZK Preporod Čapljina, Osnovna škola Čapljina i K.U.D. Kolo Dubravsko Bivolje Brdo, zajedno, to su bajraktari ovoga vremena i prostora, to treba da se kaže i iskaže velika zahvalnost svima.
Projekat „Dani povratka – 20 godina od povratka“ nastavljamo centralnim programom manifestacije Bajramskim koncertom 19. 08. 2018.g. u velikoj sali Hotela Mogorjelo u Čapljini sa početkom u 19:30 sati.
Možemo, i moramo, imamo obavezu prema Allahu dž.š, prema vremenu i ovome prostoru, prema svakom čovjeku, oni koji kažu da ne možemo ništa, s takvima nećemo gubiti vrijeme, jer možemo, sve što planiramo mi ćemo uz Allahovu pomoć i realizirati.
Procesi se ne dešavaju odjedanput, oni traju, a za procese treba vrijeme, energija, trebaju ljudi. Ništa preko noći ne dolazi.
Hvala vam što čuvate dom i domovinu, što čuvate identitet bošnjaka, vjeru muslimana, što promičete kulturu i obrazovanje, što pravilno usmjeravate našu djecu i omladinu!
Naravno to je teret i dug prema narodu, ali je i dug da cijenimo i zahvalimo se jedni drugima!
Gospodara molimo da nam podari razuma da Njemu stalno zahvalni budemo. Gospodaru naš, pomozi nas da ispravni muslimani budemo, budi nam milostiv na Obećanom danu, i najljepšom nagradom – Džennetom nas obraduj.

Amin, ja Rabbel–alemin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *