Prezentacija projekta “Mapa džemata i džamija muftijstva mostarskog”

 

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Čapljina i BZK “Preporod” Čapljina danas je u Topalovića džamiji u Čapljini organizovana prezentacija projekta “Mapa džemata i džamija muftijstva mostarskog.”
Riječ je o mobilnoj aplikaciji kojom se želi informisati džematlije sa područija muftijstva mostarskog o džematima i džamijama koje egzistiraju na ovom području, ali i turistima olakšati pristup historijskim znamenitostima.
Ovaj projekat realizovan je u saradnji muftijstva mostarskog, Karađoz-begove medrese i Fakulteta informacijskih tehnologija.
O projektu džematlijama okupljenim u čapljinskoj džamiji govorio je magistar Aldin Boškailo, profesor u Karađoz-begovoj medresi i asistent na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.
“Ovom aplikacijom želimo našim džematlijama pokazati da institucije islamske zajednice idu u korak s vremenom i da razvoj moderne tehnologije nije prepreka našem vjerovanju” rekao je profesor Aldin Boškailo”
U okviru današnjeg programa, a u saradnji sa osnovnom školom u Čapljini nagrađeni su i najbolji literarni radovi na konkursu “Poslanik u mom srcu.” Cilj konkursa literarnih radova bio je da učenici osnovne škole na kreativan i sebi svojstven način kažu šta za njih znači Allahov poslanik s;a;v;s, a nagrade za najbolje literarne radove osvojili su: Emana Čevra, Enida Zuhrić i Alis Lešo. Nagrade učesnicima konkursa dodijelili su Harisa Džaferović, direktorica osnovne škole u Čapljini i Rusmir Čevra, nastavnik islamske vjeronauke u pomenutoj školi.
“Pisao sam o onom što mi duša kaže, a nagrada je dokaz da se trud uvijek isplati” kaže nagrađeni Alis Lešo.
Osim što su nagrađeni najbolji radovi na literarnom konkursu podjeljeni su i paketići najmlađim džematlijama sa područija Medžlisa, a mališani obradovani paketićima nisu krili svoje zadovoljstvo.
Prisutnim džematlijama obratio se i glavni imam Adem efendija Šuta, a u svom govoru je istakao da su vrata ove institucije otvorena svakome ko je spreman na saradnju, sa ciljem činjenja dobra za širu zajednicu.

Piše: Muamer Zukanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *