Čapljinski Bedr

Dana 22.5.2019.god. u dvorištu Topalovića džamije u Čapljini priređen je iftar za džematlije ovog džemata.
Iftar je priređen u saradnji sa organizacijom “Svjetlo – Nur” iz Sarajeva, povodom obilježavanja dana pobjede muslimana u bitci na Bedru.
Ovim mubarek povodom u dvorištu Topalovića džamije okupilo se preko stotinu džematlija koji su nakon iftara i ugodnog druženja obavili i zajednički Teravih namaz.
Nakon Teravih namaza priređena je mevludska svečanost koju su zajednički realizovali imami Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, članovi horske sekcije osnovne škole Čapljina i diplomanti Karađoz-begove medrese Mostar.

Prisutnima se obratio Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, koji je ponos zbog ovog događaja uporedio sa rečenicom Sa'd ibn Muaza pred Bitku na Bedru: “Želimo da ti Gospodar pokaže, o Allahov Poslaniče, ono čemu će se tvoje oči obradovati.”
I mi smo od onih koji želimo da sa svojim djelima dođemo pred Gospodara i da našega miljenika Muhammeda as. obradujemo dobrim djelima.”
“Isto tako srce vjernika je ponosno na ovu počast u Topalovića džamiji koja je ustvari jedna velika pobjeda satkana od niza malih pobjeda od povratka pa do danas.
Glavni imam se u svom obraćanju zahvalio i džematskom odboru Čapljina, a posebno dijaspori Čapljine, koja iako nije fizički prisutna, duhom itekako jeste, na svemu uređenom u proteklom periodu. Na kraju svog obraćanja naglasio je da je jako bitno da jedni druge dotičemo riječima i djelima, u smislu da smo onakvi kakve nas Uzvišeni Gospodar želi u odnosu jednih prema drugima: milostivi i ponizni, a prema dušmanima žestoki i jaki.
Prisutnima je govorio i imam Topalovića džamije Irfan efendija Ibrahimović, a u svom obraćanju je rekao: “Mi u Čapljini svakodnevno imamo svoj Bedr , i samo kao zajednica možemo pobijediti izazove sa kojima se susrećemo, a ova svečanost kojoj prisustvujemo pokazatelj je da možemo i znamo funkcionisati kao zajednica”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *