Učestali napadi na vjerski objekat u Šurmancima i privatne kuće Bošnjaka

Povodom učestalih napada na mesdžid u Šurmancima i privatne kuće Bošnjaka, saopćenjem za javnost oglasio se Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

U ovom saopćenju se navodi:

„Na području Medžlisa Islamske zajednice Čapljina u mjestu Šurmanci, u posljednjih nekoliko dana, evidentirano je nekoliko napada na mesdžid kao i napada na privatne kuće Bošnjaka u Šurmancima.

Mesdžid u Šurmancima bio je meta za sada nepoznatih lica, koji su u prvom napadu razbili prozore, da bi u narednom napadu iz zračne puške gađali prozore i vrata mesdžida. Prilikom napada na mesdžid pričinjena je značajna materijalna šteta.

Ono što je zastrašujuće je činjenica da su počinitelji na mejtaš ispred mesdžida koji je mjesto za obred klanjanja dženaze namaz, stavili ubijenog guštera, kao svojevrsnu poruku Bošnjacima.

Na nekoliko privatnih kuća Bošnjaka izvršeno je također nekoliko napada, razbijanja prozora i provala, tom prilikom je nanesena značajna materijalna šteta.

Skrnavljenje našeg vjerskog objekta i napad na privatne kuće naših džematlija napad je na naš vjerski i nacionalni identitet.

Ovim putem pozivam javnost da osudi pomenute napade, a nadležne policijske organe da osiguraju pravo na sigurnost Bošnjacima u Šurmancima,“

navodi se u saopćenju glavnog imama.

 

Policija je izvršila uviđaje i saopštila da preduzima mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca napada na objekat Islamske zajednice u Šurmancima i privatne kuće , te da će o ishodu preduzetih radnji u odnosu na ovaj napad i blagovoremeno obavijestiti javnost.

 

MIZ Čapljina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *