OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA OD ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA BIVOLJA BRDA

Na Bivolju Brdu je u nedjelju, 16. jula 2023. godine, obilježena 30. godišnjica od zločina nad Bošnjacima.

U džamiji Bivolje Brdo nakon Ikindija namaza proučen je Jasin i dova šehidima B

ivolja brda nakon čega je uslijedio centralni program na šehidskom spomen obilježju.

Kao i prethodnih godina, organizator programa sjećanja na ovaj značajan datum bio je Medžlis Islamske zajednice Čapljina.

Program je otpočeo odlomkom Časnog Kur'ana, a proučio ga je  Zuhdija efendija Bajrić, te ilahijom „Šehidi“ u interpretaciji Ibrahim efendije Hodžića. Recitacijom “Šehidi” Emana Čevra je potvrdila da smo na dobrom putu prenošenja emaneta šehida na generacije koje dolaze.

 

Poruku u ime domaćina iskazao je Adem efendija Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

 

Efendija Šuta je istakao važnost obilježavanja ovakvih datuma i naše odgovornosti naspram istih.

 

Poruku prenosimo u cjelosti:

 

“Poštovana braćo i sestre, cijenjene porodice naših šehida, Bošnjaci i Bošnjakinje, muslimani i muslimanke, dragi naši šehidi,

Es selamu alejkum!

Danas je dan u kojem je prije punih 30 godina rukama zločinaca ubijeno dvanaest naše braće civila, bačeno u jamu i spaljeno.

U ovome danu probudio se Bošnjak musliman iz nevjerice da dojučerašnji prijatelj ili poznanik može da bude najkrvoločnije čudovište o kojem do tada nije mogao ni da sanja.

Kad je sve moguće zločine počinio, sva ljudska prava prekršio, sve izmišljene neprijatelje ubio ili protjerao, sve mahale svojim proglasio, sve tragove tuđe kulture uništio, tad je laži počeo govoriti i kleveti smišljati da se samo branio, da nikakav zločin nije počinio, da nikome štetu nije nanosio, da bi se za svoja nedjela opravdao. I dan danas na tome ustrajava i mišljenje ne mijenja.

 

Zato vas, braćo i sestre danas na ovom mjestu, među nevino ubijenom braćom podsjećam da mi od ubica njihovih i onih koji su ubice na zločin nagovarali već 30 godina priznanje za zločin čekamo i u pravdu uzdamo.

Nije nam lahko, ali živjeti moramo, časno noseći svu nepravedno nanesenu bol u srcima našim i čuvajući čast koju imamo.

 

Zato i vama, dragi naši šehidi, danas u ovom danu, pred Bogom zavjet dajemo da ćemo o vama i o zločinu nad vama, o vašoj i našoj tragediji dok smo živi govoriti i svjeočiti.

Da ćemo se za ovu zemlju dok smo živi časno boriti i da je nikada nećemo ubicama vašim prepustiti. Da ćemo spomen na vas budućim generacijama u amanet ostaviti.

 

Danas se obraćam i onima koji ubijaše naše najmilije, i onima koji ih u tome bodriše i pomagaše, i onima koji nas iz domova naših progoniše i naše imetke opljačkaše.

I onima koji i danas malo perfidnijim metodama vrše kontinuiranu diskriminaciju prema Bošnjacima, i onima koji nas mrze.

Neka znate, da smo se mi na našu zemlju vratili i da ćemo na njoj ostati, ma koliko se vi borili da direke na kojima stojimo poljuljate.

Neka znate da ćemo se vaših zlodjela sjećati i druge na njih podsjećati. Neka znate da nama ovaj gorki život nije draži od smrti, tako da nas ne možete ničim ucjenjivati.

Mi ćemo se za naša prava boriti i nikada nećemo u tom pravcu popustiti.

Ovo je naš toprak na koji imamo sva Božanska i ljudska prava, mi u vaš ne diramo, ali se ni vi sa našim ne poigravajte.

 

Ne miješajte se tamo gdje vam nije mjesto – nikada bilo.

Mi vama zlo ne mislimo, ma šta vi mislili o nama, ali vam nećemo dozvoliti da nam bilo kakav zulum činite, ma kako se protiv toga trebali boriti.

 

Mi nećemo našim predstavnicima reći onako kako su Musa-u a.s. rekli: “Idite ti i tvoj Gospodar pa se borite”, ni ti ćemo samo sjediti i posmatrati utakmicu sa tribina i gledati ko će dobiti pa ići njemu i uz njega.

Mi nismo obični igrači, znate vi to dobro, nismo na tribinama i ne čekamo, mi smo preuzeli emanete šehida i gazija, prodisali smo svojim plućima, progovorili svojim jezikom, svojim identitetom, kulturom i adetom svojim.

I to neki ne mogu da podnesu, to što se Bošnjaci safaju u dobru dušmani ne mogu podnijeti, i onda treba to malo isjeckati, iscjepkati, jer ne može im baš sve hodati kao što su oni zamislili da treba.

I kad su skontali da Bošnjaci rade i grade, da zbijaju saf, da bi to moglo otići gdje im ne odgovara onda pokušavaju da Bošnjake potkupe, reci šta ti treba samo miran budi.

Gospodo, Bošnjaci nikada nisu bili na prodaju, muslimani nisu na prodaju, vjernici se ne prodaju, sve da im date sunce u desnu a mjesec u lijevu ruku vjernici se onoga čime ih je Allah obavezao neće odreći. Ko imalo drži do sebe neće se prodati ni predati.

Ko imalo drži do emaneta šehida neće kleknuti ni za šta na dunjaluku, a posebno ne za neki sitni šićar koji mu se nudi, za kocku šećera koja mu može zagorčati život u datom trenutku, i onome ko je proguta i zajednici u cijelini.

Zato onaj koji vjeruje u Boga ne može šutiti, ne ne može, ili – ili nema ništa između, kad god je Bošnjak musliman kalkulisao bio je poražen, nema više kalkulacija, mi biramo, do nas je s kim ćemo, kako ćemo i šta su nam ciljevi.

Moramo se naučiti da samo snažni i okupljeni možemo odgovoriti na silne nepravde okolo nas i ako se dese između nas.

Uzvišeni Allahu, molimo te u ovom danu da nam podariš snage da ustrajemo na istini i dobru, da nas pomogneš jedinstvom i mudrošću života, da sačuvaš nas i potomke naše u islamu i u ovoj našoj zemlji, našoj domovini. Molimo te da našim šehidima deredže šehidske podariš, a porodice naše šehidske saburom i nagradom počastiš.

Es selamu alejkum.”

 

Tokom programa pročitana je i poruka koju je šehidskim porodicama i svim Bošnjacima ovoga kraja uputio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo.

Na samom kraju programa, u jamu rudnika boksita, gdje je ubijeno dvanaest Bošnjaka Bivolja Brda, simbolično je, od strane djece, bačeno dvanaest ruža, kao izraz sjećanja na ubijene. Nakon toga su delegacije položile cvijeće na šehidsko spomen-obilježje na Bivolju Brdu, čime je program 30. godišnjice od zločina nad Bošnjacima završen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *