Mekteb

Mekteb je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova na nivou džemata u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je mjesto gdje učimo djecu o ljepotama i vrijednostima naše vjere, tradiciji i kulturi. Vjera nas uči kako da živimo na ovome svijetu šireći pozitivne vrijednosti, ne omaložavajući nikoga i želeći svima ono što želimo sebi. Cilj i zadatak mektebske nastave je da pripremi i osposobi polaznike mektebske nastave da žive u skladu sa islamskim propisima, da učimo djecu lijepom ponašanju, posebno razvijajući vrijednosti prijateljstva, pomaganja drugima, ophođenja prema roditeljima, rodbini, prijateljima, komšijama i okolini. U mektebu učimo kako se zahvaljujemo (klanjamo) našem Stvoritelju, koje su naše dužnosti prema Njemu te kako postići sreću ovoga i Onoga svijeta.

Riječ mekteb označava mjesto gdje se uči pisati, i gdje se čovjek uopćeno opismenjava. O važnosti pismenosti svjedoči i zakletva Uzvišenog: „Tako mi pera i onog što oni pišu…” Naredba da se uči došla je u Ramazanu. To su prve riječi Allahove dž.š. zadnje objave. A u Ramazanu Muhamed, a.s., je otvorio i prvi mekteb.

Mektebska nastava na području Medžlisa Islamske Zajednie Čapljina izvodi se u sedam mekteba, i to u mektebima: Višići, Čapljina, Počitelj, Rečice, Bivolje Brdo, Opličići i Lokve. U svim mektebima mektebsku nastavu izvode imami u tim džematima. Izvođenje nastave u svim mektebima je otežavajuće i to najviše zbog opremljenosti mekteba. Naše mektebe pohađa ukupno 323 djece iz sedam džemata.