Lejletul-regaib: Svečanim mevludom i prigodnim predavanjem obilježena noć želja, nadanja i očekivanja

Medžlis Islamske zajednice Čapljina, učenjem mevluda i prigodnim predavanjem, sinoć je poslije akšam-namaza u džamiji na Bivolju Brdu obilježio mubarek noć Lejletul-regaib. Mevlud su proučili učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara. U okviru programa prigodno predavanje je održao Šefko ef. Tinjak, profesora u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika kao i imam sa prostora Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletul-regaib je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda a.s.. U narodu se naziva noć želja, nadanja i očekivanja, a obilježava se dovama, dobrovoljnim namazima, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Tradicija obilježavanja Lejletul-regaiba prisutna je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta gdje žive muslimani.

Pored Lejletul-regaiba i Lejletul-miradža, muslimani još dvije noći smatraju posebno značajnima a to su Lejletul-berat i najvrijednija noć Lejletul-kadr koja je 27 noći u mjesecu ramazanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *