Život i djelo imama na prostoru MIZ Čapljina do agresije

Učenjem odlomka iz Kur'ana časnog uz selame i riječi dobrodošlice imam Ibrahim ef. Hodžić otvorio je večerašnji program „Život i djelo imama na prostoru MIZ Čapljina do agresije“  koji je održan večeras u džematu Lokve nakon jacije namaza.

Bio je to sedmi po redu program u okviru manifestacije „Tebi o Allahov miljeniče“ koju organizuju MIZ Čapljina i BZK Preporod Čapljina u koju su također kao partneri uključeni i O.Š. Čapljina i KUD „Kolo Dubravsko“.

„ Sadržaji ove manifestacije kreirani su s ciljem da se kroz njih snaži, primarno naš vjerski, a i svaki drugi identitet. Nužno je raditi na tome da se razvija svijest o sebi, svojim korijenima i vrijednostima.

Posebno je važno da se mlade generacije Bošnjaka na ovim prostorima upoznaju sa svojim korijenima u vjeri i tradiciji.

Svoga vjerskog identiteta, prije svega, bili su svjesni Imami koji su u periodu do agresije radili na području MIZ Čapljina, o tome svjedočite vi džematlije kao i mnoge generacije muslimana koje su ovi Imami poučavali vjeri kroz mekteb, džummu ili na neki drugi prigodan način.“ , istakao je v.d. gl.imam Adem ef. Šuta u svome obraćanju.

Bila nam je čast na ovome programu ugostiti Sakib ef. Kadrića koji je devetnaest godina bio na dužnosti Imama u džematu Višići – Čeljevo, koji je ovom prilikom sa Imamima i prisutnim džematlijama, na jako zanimljiv način, podijelio svoja iskustva u bogatom Imamskome radu.

Jedna vrsta poveznice u Imamskom djelovanju na prostoru medžlisa I.Z. Čapljina u periodima do agresije i od povratka do danas, sažeta je u obraćanju Džemal ef. Gadare.

On je kao Imam bio na dužnosti u džematu Počitelj do agresije, da bi nakon povratka ponovo vršio dužnost Imama u Počitelju i glavnog imama MIZ Čapljina do početka 2018.godine.

Džemal ef. je istakao važnost džemata i džematlija, što je i ključna riječ i krajnji cilj programskog djelovanja vjersko-prosvijetne službe MIZ Čapljina džematlija i džemat.

Program je završen dodjelom zahvalnice Sakib ef. Kadriću za posvećenost i predan rad u džematu Višići – Čeljevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *