Psihosocijalni aspekt namaza i posta

Sinoć je u mektebskoj prostoriji džemata Rečice održano drugo u nizu predramazanskih predavanja, a predavač je bila mr.psih. Amila Kobiljar koja je govorila o psihosocijalnim aspektima namaza i posta. Predavanje donosimo u cijelosti:

Kada kažemo psihosocijalni aspekt namaza i posta mislimo na individualne i društvene koristi namaza i posta. Dokazano je da smo svi mi socijalna bića te koliko negativno djeluje osamljivanje odnosno izolovanje od našeg društva. Kada obavljamo vjerske dužnosti mi gradimo sebe kao ličnosti i društvo u kojem obitavamo.

Namaz predstavlja stub vjere s islamskog stajališta, dok sa psihološkog stajališta namaz predstavlja postizanje mira u sebi i oko sebe. Prije samog namaza osoba se abdesti, čisti svoje tijelo, zatim gleda da je mjesto na kome se obavlja namaz čisto te skrušeno ga obavlja. Učenje arapskog jezika povećava aktivnost moždanih ćelija. Skrušeno učenje i skoncentrisanje na obavljanje ispravnog namaza jača ličnost. Jača karakteristike poželjne za normalno psihosocijalno funkcionisanje, kao što su: koncentracija, strpljivost i samokontrola. Samokontrola postiže se samokontrolom vlastitih misli i osjećaja. Prilikom obavljanja namaza čovjek minimalizira protok misli što je ujedno i svrha meditacije. Meditacija se koristi danas mnogo više nego ikad. Naša islamska meditacija je namaz. Povezivanje samih sa sobom i s dragim Allahom. Dokazano je da je čovjek čista energija. Pogledajmo samo naše energetske uređaje. Imaju određeni rok. Tačno vrijeme koliko, na primjer, baterija na mobitelu traje. Kada se smanjuje i kada dolazi da se ugasi mobitel. Tako je i s nama,  ljudima. Praznimo se i trošimo tokom dana. Istraživanja su pokazala da je najjači dotok energije kada je čelo spušteno na tlo, a to je ujedno i sami položaj klanjača na sedždi. Naš punjač je namaz. Naše energetsko i duševno punjenje je pet dnevnih namaza. Tačno raspoređenih kako ne bi došlo do našeg pražnjenja ili ne daj Bože (duhovnog) gašenja. Jedan američki psihijatar je izjavio, da je imao razne klijente odnosno pacijente ali da nikada nije u svojoj ordinaciji vidio učača Kur,ana!

Post, naš islamski post je nešto što mnogi doktori danas u svijetu preporučuju svojim pacijentima. Post mjeseca Ramazana je post koji uči i odgaja čovjeka svake godine iznova i iznova. Dočekujemo ga kao gosta. Pripremamo i sebe i naše kuće. Nekako sve odiše čistoćom. Em vanjskom, em unutrašnjom. Post više nego ijedan ibadet ujedinjuje ljude. Pojačava namaze, propisane i preporučene. On povećava i učvršćuje onaj ajet i sve se jednog užeta držite. Koliko smo samo složni tokom posta. Koliko smo kao individue veselije i produktivnije. Manje jedemo, manje spavamo ali opet siti i naspavani. Zašto? Zato što nahranismo duše. A kad njih nahranimo postižemo i samoaktualizaciju. Samoaktualizacija predstavlja postizanje onoga što smo oduvijek željeli, onoga što nas ispunjava kao ličnost te ujedno obogaćuje dijeleći to s drugima. Kada postimo penjemo se do nje, do vrha Maslowljeve hijerarhije potreba. Nadilazimo prve stepenice i gradimo sebe penjući se ka vrhu. Na prvoj stepenici odnosno na dnu piramide nalazi se pet fizioloških potreba, potreba koje i životinjske vrste imaju, a to su: potreba za snom, potreba za hranom, potreba za kisikom, potreba za pićem i reprodukcijska potreba. Iznad ovih pet potreba, primarnih nalazi se potreba za sigurnošću. Sigurnost može biti emocionalne prirode da imamo značajne ljude oko sebe i materijalne da imamo dom. Tokom posta krug značajni ljudi svakog Ramazana se proširuje jer uvijek na iftarima pored dobro poznatih i dragih osoba upoznamo još nove i drage osobe. Gdje širimo krug i jačamo naše socijalne veze. Od svakog čovjeka možemo uvijek nešto naučiti. Ujedno nas to ispunjava i obogaćuje naše iskustvo, životno iskustvo. Treća potreba odnosno treća stepenica piramide je potreba za ljubavlju. Nekako tokom Ramazana svaki postač širi svoje ruke više i jače prilikom davanja, bilo čega, drugome. A poslanik je rekao dijelite poklone i voljet će te se. Sve ono što damo drugome puni ruke a nama puni duše. Nekako se oslobađamo ovosvjetskih prolaznosti rado dijelimo s drugima i hranu i piće, i poklone pa i lijepe riječi. Četvrta stepenica je potreba za poštovanjem i samopoštovanjem. Tokom posta posta, mi ne ostavljamo samo piće i hranu nego i ružan govor. Onaj ko ne ostavi ružan govor nema potrebe da ostavlja hranu i piće. Često ljudi, gotovo uvijek kada govore o drugome oni govore o sebi. Pa kad poste, zastanu kada bi nešto rekli o drugome pa preispitaju sebe. Lakše tokom posta prihvataju se negativne strane sebe i efikasnije se radi na njihovom otklanjanju. Upravo energija koja bi se trošila na crijeva i stomak dok se hrana prerađuje, tokom posta ta energija koristi se za razmišljanje. Posjeduje insan poštovanje prema sebi, uvažava svaki aspekt sebe i trudi se da se popravi te pozitivne strane unaprijedi svoje ličnosti. Ako poštujemo sebe poštovat ćemo i druge, taj odnos je uvijek recipročan!

Peta stepenica i posljednja stepenica odnosno vrh Maslowljeve piramide je samoaktualizacija. Samoaktualizacija ličnosti. Mi se mijenjamo iz dana u dan, a kamo li iz godine u godinu. Sva naša razmišljanja od prije godinu dana danas nisu ista. Pa Tako i ova peta stepenica pretežno se mijenja iz ramazana u ramazan. Svaki Ramazan tačno znam šta želim biti, šta želim postići individualno i kolektivno. To najbolje se postiže namazom i postom. Samo se upali lampica u insanu i zna šta želi i zaista dragi Allah da da se to ostvari do idućeg Ramazan. Ne kada mi želimo, nego kada je to najbolje za nas.

Namaz i post jačaju nas kao ličnosti. Čvršći izlazimo nakon mjeseca Ramazana. Za svaku promjenu je potrebno dvadeset jedan dan da se ukorijeni odnosno postane navika. Pa tako dragi moji, sve ono sto vam tijelo i dušu tišti napustite. Dolazi nam Mubarek mjesec, mjesec Ramazan. Popravimo sebe kako bismo popravili porodicu, radno okruženje te društvo u kojem živimo. Jer imamo razum, razum koji nas razlikuje od drugih vrsta koje je Allah stvorio. Imamo i duše koje su nam najbolji kompas. Kada nešto kažete sebi ili nekome drugome pa ste skupljeni, skučeni, boli vas želudac.. To vas duša upozorava da ste se odmakli od nje. Kada se širite osjećate mir i taj mir osjete i drugi. Naučimo se i odgojimo tokom ovog mjeseca u što produktivnije i jače ličnosti. Majke, vi ste model svojoj djeci i kruna na glavi svoga muža. Budite bogata kruna, ukrašena najboljim kamenjem i model kakav želite da vaša djeca postanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *