Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ Čapljina

Dana 29.02.2020.godine, u novoizgrađenim prostorijama Kiraethane (sjedište Medžlisa), održana je redovna godišnja skupština Medžlisa IZ Čapljina.

Sjednicom skupštine je predsjedavao Inel Šejtanić, a prisutni članovi skupštine su zasjedanje otvorili intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u čast nadolazećem Danu neovisnosti. Skupština je jednoglasno podržala izvještaj o radu (finansijski izvještaj) Izvršnog odbora Medžlisa IZ Čapljina za 2019. i Plan rada (Plan budžeta) za 2020.g.

Izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2019. i Plan rada za 2020.godinu prisutnima je prezentovao predsjednik Izvršnog odbora Izedin Kurtović, a sjednici su prisustvovali i ostali članovi izvršnog odbora MIZ Čapljina (Ragib Šuta, Ajman Šoše, Ibrica ef. Kurtović i Veldan Bratić).

Glavni imam Medžlisa IZ Čapljina, Adem ef. Šuta, je također prisutne članove skupštine upoznao sa aktivnostima vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ Čapljina u protekloj 2019.g, kao i planiranim aktivnostima u 2020.godini.

Predsjednik IO Izedin Kurtović je u svom obraćanu članovima skupštine, istakao da je medžlis u 2019.g. u skladu sa ranije zacrtanim ciljevima i zadacima uspješno izvršavao preuzete obaveze, zadržao je dostignuti nivo iz 2018.godine kada je u pitanju broj stalno uposlenih (sedam imama i sekretar), pripravnika i povremeno angažovanih lica te redovnom servisiranju njihovih primanja, bitno unaprijedio nivo pružanja pogrebnih usluga te ostvario povećanje prihoda po ovom osnovu, kao i po osnovu prihoda od turističkih aktivnosti u Počitelju, zatim nastavio realizaciju kapitalnih projekata (od čega je najvaznija svakako konačno stavljanje u funkciju Kiraethane) te ulagao napore na tome da poveća sadržaj i kvalitet vjerskog života na području svog djelovanja. On je prisutnima detaljno obrazlagao finansijski izvještaj te istakao određene poteškoće sa kojima se medžlis u protekloj godini susretao kada je u pitanje saradnja sa gradskom vlasti Čapljine (otkazivanje Bajramskog koncerta) tako i poteškoćama koje ima medžlis u vezi sa zaštitom i povratom Vakufske  imovine posebno na području džemata Počitelj. U raspravi je istaknuta potreba da se aktivnosti oko povrata pespravno oduzete vakufske imovine nastave i dodatno inteziviraju.

Od infrastrukturnih projekata u 2019.godini predsjednik IO  Medžlisa je istakao da je Medžlis priveo kraju građevinske radove kao i opremanje Kiraethane (sjedište Medžlisa). Finansiranje izgradnje ovog objekta je obezbjeđeno putem javnih poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice dok je dio nedostajućih sredstava obezbjedio sam Medžlis IZ Čapljina. Objekat je u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju. Pored ovog projekta realizovan je i projekat obnove mesdžida na Jasenici za čiju je obnovu glavnina sredstava obezbjeđena putem javnog poziva od strane federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice dok je jedan dio finansirao Medžlis, džematski odbor i same džematlije. Medžlis je finansirao i priključak struje u mesdžidu Struge koji je obnovljen 2018.godine sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te je isti u potpunosti stavljen u funkciju. U Čapljinskom haremu izgrađeno je spomen obilježje za koji su sredstva obezbjedili udruženje Most povjerenja, džematski odbor i džematlije džemata Čapljina. Realizovan je projekat nabavke građevinskog materijala putem Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za uređenje džamijskog dvorišta i spomen obilježja u džematu Lokve (Medžlis Čapljina, džematski odbor i džematlije će finansirati izvođenje radova koji su u toku). Nastavljeni su radovi na uređenju džamijskog dvorišta i spomen obilježja u džematu Bivolje Brdo dodjelom građevinskog materijala Federalnog ministarstva iz 2018.godine dok džematski odbor i džematlije finansiraju izvođenje radova. Zbog sporosti gradske administracije grada Čapljine još nije realizovan projekat završetka radova na imamskom stanu u Višićima, koje je MIZ Čapljina obezbjedio putem Fonda za zaštitu okoliša HNK-a. Krajem 2019.godine je pokrenuta tenderska procedura, a realizacija se očekuje tokom 2020. godine. Privedeni su kraju radovi na uređenju dvorišta i džamije u Prenju, te se radi na pripremi svečanog otvorenja iste u toku ljeta 2020.godine.

U raspravi je istaknuto da je realizacijom navedenih projekata obuhvaćena glavnina trenutnih potreba na prostoru MIZ Čapljina te da je MIZ Čapljina aplicirao sa nekoliko novih projekata na različite Javne pozive i u 2020.godini, a kao glavni prioritet istaknuta je potreba realizacija od ranije planiranog projekta pokretanja dječije igraonice (vrtića).

Prisutnim članovima skupštine Medžlisa IZ Čapljina obratio se glavni imam Adem ef. Šuta prezentujući izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu u protekloj godini.

Od šezdeset različitih programa i aktivnosti koji su realizovani u 2019.godini, posebno su istaknuti programi manifestacija “Dani sjećanja – da se ne zaboravi” i  “Tebi o Allahov miljeniče”, zatim aktivnosti odjela za brak i porodicu medžlisa Čapljina, kao i aktivnosti u radu s mladima.

Na kraju sjednice članovi skupštine su jednoglasno podržali prezentovane izvještaje te pružili podršku radu IO Medžlisa IZ Čapljina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *