Manifestacija “Dani sjećanja – Da se ne zaboravi”

Na temelju preporuka Rijaseta Islamske zajednice u BiH kao i uputstava nadležnih državnih organa, Medžlis Islamske zajednice Čapljina je proteklih dana organizovao manifestaciju “Dani sjećanja – Da se ne zaboraavi” 13. i 16. Juli, kojom je, za razliku od predhodnih godina, mnogo skromnije obilježio dva veoma bitna datuma za kulturu sjećanja naših džematlija.

Učenjem Jasina i dove za šehide Lokava u džematskoj džamiji obilježen je 13. Juli, nakon čega je položeno cvijeće na novoizgrađenom spomen obilježju u džamijskom dvorištu.

Također, učenjem Jasina i dove u džamiji Bivolje Brdo, nakon ikindije namaza, za 12 ubijenih džematlija kao i zijaretom mezarja ubijenih te kraćim programom na mjestu zločina, šehidskom spomen obilježju Bivolje Brdo, obilježen je 16. Juli, datum stradanja Bošnjaka 1993. godine.

Bitno je istaći da je ovogodišnja, dvadesetsedma godišnjica stradanja, manifestacija “Dani sjećanja” 13. i 16. Juli, obilježena u prisustvu najmanjeg broja učesnika (samo članovi porodica stradalih odnosno ubijenih kao i predstavnici boračkih udruženja) poštujući sve preporuke i mjere bezbjednosti u našoj borbi protiv virusa COVID 19.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *