Aktivnosti na području džemata Čapljina u proteklom periodu

“I neka među vama bude skupina koja će pozivati na dobro, tražiti da se čine dobra dijela, a od nevaljalih odvraćati, uistinu samo takvi će uspjeti” (Alu Imran 104)

“Onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidit će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla vidit će ga” (ez- Zilzal 6-8)

Vođeni govorom Uzvišenog Gospodara, a znajući vrijednost Njegove nagrade obećane u citiranim Kur’anskim ajetima džematlije džemata Čapljina u ovoj godini realizovali su niz aktivnosti značajnih za cjelokupnu zajednicu.

Nakon što je 2017. godine u funkciju stavljena gasulhana u Čapljini, džematlije ovog džemata nisu odmarali već su vrijedno radili na novim projetima.
Naime, u 2018. godini pristupilo se uređenju čapljinskog harema kako bi se on učinio pristupačnijim svima koji žele obići mjesto sa kojeg su posljednji put ispratili svoje najmilije.

Zahvaljujući donacijama naših džematlija, posebno onih koji žive van granica naše domovine, uspostavljen je sistem održavanja harema na području džemata, na čelu sa koordinatorom Jazvin Alenom.

Početkom nove školske/mektebske godine mektebska nastava će se održavati u za to predviđenoj i dijelom uređenoj prostoriji, iako je potrebno još dodatno opremiti, a uređen je i park koji  se nalazi pored džamije.

Važno je da znate i da je u 2018. godini kroz aktivnosti medžlisa I.Z. Čapljina završeno renoviranje mesdžida u Strugama, i zahvaljujući gosp. Hazimu Šeta adaptirana je unutrašnjost mesdžida u Tasovčićima.

Također, želimo Vas upoznati sa planiranim aktivnostima u 2019. godini.
U godini koja dolazi planirano je pristupiti uređenju mesdžida na Jasenici, zatim prostora oko gasulhane i čapljinskog harema, želimo pristupiti uređenju i opremanju prostorija koje će služiti potrebama džematskog odbora, a očekujemo i postavljanje oglasnih ploča koje bi Vam uz danas sveprisutnu modernu tehnologiju omogučile bolju informiranost o našim aktivnostima.

Posebno smo ponosni jer je obnova kirethane ušla u svoju završnu fazu, a ona će u budućnosti služiti potrebama kako medžlisa I.Z. Čapljina tako i džemata Čapljina.

Poštovane džematlije,
Svoje aktivnosti realizovali smo uz Vašu pomoć i na tome Vam se zahvaljujemo dovom Uzvišenom Gospodaru da Vas iz obilja svoje milosti nagradi jer od Njegove bolje nagrade nema.

Pozivamo i one džematlije koje to do sada nisu učinile, a u mogućnosti su da se aktivnije uključe u rad džemata Čapljina jer zajedno možemo mnogo toga učiniti,a  Allahova ruka je sa džematom, to je milost koju Allah pruža.

Piše: Muamer Zukanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *